söndag 30 juni 2013

Mina tips från norra Gotland ...

Hemma igen från en underbar vecka på Gotland kan jag nu inte låta bli att dela med mig av några av alla de bilder som tagits under veckan och samtidigt också dela med mig av några tips till er som kanske kommer att besöka Gotland under sommaren. För vår del är det delar av norra Gotland som utforskats. Med huset vi hyrde strax utanför Fleringe hade vi förutom närhet till naturreservat vid havet och får precis utanför tomten även  nära till både Fårö och Visby.

Får och kust precis utanför Fleringe.

Fårö var en alldeles speciell upplevelse. Betande får naturligtvis men också ett kargt vackert landskap med gamla möllor och fina stenmurar. Fårö är förstås också raukar och när det gäller raukarna kan jag bara säga Wow! De är så häftiga och många av dem var större än jag kunnat föreställa mig. Det finns flera raukområden på Fårö och av de två vi besökte var Langhammars den  absolut största upplevelsen. Trots att vi strosade runt där ganska länge kände jag att jag kunde stannat där ännu längre. Sten, hav och vind tilltalar mig och jag blev liksom inte riktigt färdig med raukarna. Jag hade mer än gärna stannat till solnedgången och njutit av raukarna i kvällsljus.

Möllor, får, stenmurar och rauk på Fårö.
Fårö hade mycket annat att bjuda på också. För de som är glada för bad och strandhäng är Sudersand verkligen att rekommendera. En lång och bred sandstrand utan trängsel. Och är man ute på utflykter måste man ju fika, det tycker i alla fall jag, och då är ett besök hos Sylvis döttrar även det på Fårö också något att rekommendera. Ett mysigt café med brokigt porslin och en massa godsaker, bl.a. saffranspannkaka med salmbärssylt.

Stranden vid Sudersand och saffranspannkaka hos Sylvis döttrar.
Visby då. Ja, en gammal stad vid havet, omgiven av en ringmur och med vackra byggnader och blommande rosor. Det kan ju liksom inte vara annat än väldigt mysigt att strosa runt i en sådan stad. Fina gamla hus, massor med butiker, caféer och restauranger. Att vi dessutom hittade till Sveriges största glassbar med nära 200 sorters glass i Visby gladde många i sällskapet. 

Visby.

Att vi fick uppleva S:ta Katarina kyrkoruin i Visby tyckte förstås jag var till större glädje än alla dessa glassorter för sån är jag.
En del av ringmuren och S:ta Katarinas kyrkoruin.
Lummelundagrottan som inte ligger så långt från Visby är väl ett typiskt besöktsmål för turister. Grottan i sig imponerade inte på mig men besöket med en guidad tur i grottan och den spännande berättelsen om hur grottan upptäcktes av tre pojkar var ändå en upplevelse. Något som kan vara bra att veta om man vill åka dit är att man måste besöka grottan med guide och att det kan vara väntetid på ett par timmar innan man kommer med på en tur om man inte bokat innan. Precis i närheten av Lummelunda ligger Krusmyntagården, en örtagård med café och butik. Örtagården imponerade inte men butiken med massor av kryddor, tvålar, oljor och annat var mycket trevlig. Att Krysmyntagården ligger ett stenkast från havet så att besöket där kunde kombineras med ett dopp i det blå gav ett plus i kanten från några i familjen. 

Krusmyntagården och havet utanför.
Vitviken.

De sista bilderna och det sista tipset från vår vecka på Gotland är Vitviken. Sandstrand, blått långgrunt hav och möjlighet till en enkel lunch eller fika. Härligt helt enkelt!

Det här blev kanske det längsta och mest bildfyllda inlägget någonsin här på Edith och Jag. Jag hade väl lite att ta igen efter en vecka utan fungerande internet och nog har det kliat lite i fingrarna ;) Jag hoppas att tipsen kan vara till glädje för någon och att bilderna kan inspirera till ett besök på denna fantastiska ö som verkligen visade sig från sin bästa sida när vi var där. Jag kommer helt säkert att besöka Gotland igen.

Maria

14 kommentarer:

 1. Helt helt u n d e r b a r t!!

  Tack Maria - dina bilder bekräftar mina ljuva minnesbilder från ett besök där för många år sedan.

  Ett besök på Gotland borde vara varje svensks måste/rättighet i livet, när det gäller semestermål.

  Att dina bilder håller så hög kvalitet gör inte saken sämre. :)

  SvaraRadera
 2. Du fick verkligen med allt! Fina bilder som alltid. Ja Gotland är väl värt ett besök igen. Längtar redan tillbaka😊 kram Pernilla

  SvaraRadera
 3. Underbara bilder, vill så gärna åka dit..
  Jag har sökt efter Amanda å Hannahs podcast på iphone och där finns alla avsnitt, annars hittar du den säkert om du bara söker över nätet.
  Ha fina kvällen, kram

  SvaraRadera
 4. Det är p g a av allt du beskriver som jag vill tillbaka till Gotland. Jag hade gärna sett raukarna i solnedgången jag också och bara njutit av den annorlunda naturen.
  Kram

  SvaraRadera
 5. Visst är det vackert ....jag var ju där förra sommaren ..och ska inte dit iår ..men nu fick jag en stark längtan igen

  Vackra bilder !

  Kram
  Pernilla

  SvaraRadera
 6. Vilka härliga bildet Maria, känslan de förmedlar, en fin vecka på en vacker Ö. Ljuvligt. Ha en fin måndag . Kram Åse

  SvaraRadera
 7. Vilka fantastiska bilder du bjuder på! JÄttehärligt! Nu längtar jag dit. Jag sparar dina tips för det kommer nog bli en tripp lite senare i sommar.

  Kram

  SvaraRadera
 8. Fina bilder. Gillar Gotland, det är fantastiskt där. Men det var ett tag sedan jag besökte. kramis

  SvaraRadera
 9. Välkomna tillbaka!
  Och tusen tack för sylten och honungen. Ni är bara för gulliga.
  Vilka underbart vackra bilder du har tagit. Jag blir riktigt sugen på att åka till Gotland enbart av att titta på dina fina bilder.

  Kramar
  Lene

  SvaraRadera
 10. Bra tips för mig som aldrig varit på Gotland. Nu blev jag ännu mer sugen på att åka dit!

  SvaraRadera
 11. Gotland är såååå mysigt!
  Tack för alla härliga bilder!
  Kram Helén

  SvaraRadera
 12. Tusen tack för tipsen och de underbara bilderna. Jag har sagt det innan, men får göra det igen... du är helt magisk med din kamera! Väldigt fin inspiration!

  kram kram Malin

  SvaraRadera
 13. Hallå! Kul att läsa lite om "min" Ö :) Jag blir glad över att du hittat till systrarna på Fårö och deras fantastiska bullar, Glassmagasinet och min storfavorit Krysmyntagården, där man aldrig blir besviken på det goda som serveras. Ha en fortsatt bra sommar, Karin

  SvaraRadera
 14. Åh vad många fina inlägg du gjort sen jag kikade in här sist. Underbara foton överallt!

  SvaraRadera