torsdag 10 januari 2013

Leken med close up fortsätter ...

Leken med close up-filtret har fortsatt i kväll. Inte helt enkelt att använda tycker jag men det är så roligt att leka och testa sig fram , t.o.m. en mörk kväll där det i stort sett bara är skrivbordslampan som ger ljus till bilderna. Några av er som läste mitt förra inlägg önskade att jag skulle berätta mer om filtret och visst kan jag göra det, men bara utifrån mina erfarenheter av det. Jag är ingen expert vare sig på fotografering eller effektfilter. 

Nåväl, filtret har jag beställt hos kamda.se och det heter close up +10. Ett filter är ett mycket billigt alternativ till ett macroobjektiv, jag betalade bara 159 kr för det, men ett macroobjektiv är förstås en helt annan sak. Det finns close up-filter med olika "styrkor" och ju högre siffra desto närmare kommer du med kameran. Jag fotograferar med en Canon 550 D och close up-filtret skruvar jag fast på ett Canon EFS 18-135 mm objektiv. Filtret ger en förstoringsglaskänsla och gör att jag kan komma riktigt nära med kameran. Bilderna nedan är tagna med ett avstånd på mindre än 10 cm mellan kameralinsen och blomman. Närgränsen för objektivet utan filtret på är 45 cm. Just den där förstoringsglaskänslan gör att det krävs att kameran är stilla när man knäpper av bilden. Det är något jag tycker är svårt, jag svajar gärna lite lätt när jag håller i kameran, och det är därför inte helt lätt att få en bra skärpa. Att fotografera på kvällen med en skrivbordslampa som belysning gör också att bilden nedan är tagen med ett högt ISO, 3200, vilket ger lite brus och sämre detaljåtergivning i bilden. Även om jag strävar efter skärpa i mina bilder kan jag ändå tycka att en något diffus och abstrakt bild kan vara fin att titta på. I bilden nedan fascineras jag framför allt av färgerna i den torkade orkidéblomman som fick vara kvällens fotoobjekt.


Den första bilden tog jag alltså med kameran i händerna och ett högt ISO. Efter att ha klickat av några sådana bilder monterade jag kameran på ett stativ. Då kunde jag sänka ISO till 100 och i stället fotografera med lång slutartid. För att inte ens skaka till kameran när jag klickade av använde jag en fjärrutlösare, en mycket användbar liten manick. Och även om blomman inte är fotograferad ur precis samma vinkel tycker jag nog ändå att det blev fler detaljer i den andra bilden. Vilket uttryck, lite sudd eller skärpa, man föredrar i bilden är en smaksak. Själv fastnade jag mest för den lite suddiga idag.


Jag gissar att det är lättare att fotografera med close up-filtret under bättre ljusförhållande. Förhoppningsvis får jag tillfälle att testa det till helgen för i morgon är det fredag och årets första arbetsvecka är gjord. Känns hur bra som helst.

Maria8 kommentarer:

 1. Nä men så roligt! och så bra det blir! Det är så befriande att umgås med kameran... tid och rum försvinner *Ler* *hihi* känner igen mig med skaket. När jag köpte mitt objektiv blev jag helt förvirrad... vad gjorde jag för fel? ALLA bilder blev suddiga. Ringde mannen "Du bara måste köpa ett stativ till mig på vägen hem!!" Så klart han gjorde... för husfriden kanske :)Nu använder jag det bara ibland.

  kram kram Malin

  SvaraRadera
 2. Snyggt!! Smart med filter istället för macroobjektiv... Visste jag inte !

  SvaraRadera
 3. Läckert, tack för tipset om vad du köpt filtret är lite sugen på att testa. Ha en fin fredag.

  SvaraRadera
 4. verkar hemskt kul filter att ha, jag som älskar macro bilder. har lagt det i minneslistan och kommer nog inhandlas snart

  kram kajsa

  SvaraRadera
 5. VACKERT!! Du får göra tavlor av bilderna!

  Kram och fin helg:)

  SvaraRadera
 6. Vilka fina bilder o härlig blogg!!! Jag återkommer gärna! Nu ska jag kika vidare i din fina blogg... inspiration till tusen!

  SvaraRadera
 7. Så roligt att du hakade på och skaffade ett filter. Visst är det så himla roligt?! Urfina bilder har du tagit. Älskar verkligen den nedersta. Superfin!

  Kramar

  SvaraRadera
 8. Intressant det där med ett filter, det vore ju ett klart alterantiv till helt nya objektiv. Saknar det där med att kunna gå nära! Ibland tycker jag att man kan få till en annan känsla i bilderna när man inte har allt ljus man kan önska eller när andra tekniska förutsättningar saknas. Det är ju en härlig känsla i dina bilder!

  SvaraRadera