fredag 1 juli 2011

Sommar och semester = läsa, del 1

Jag har som tradition att fira semester med att köpa fyra pocketböcker. När jag går till bokhandeln vet jag oftast inte vilka böcker jag ska köpa. Vanligtvis brukar jag välja från topplistan och böckerna jag kommer hem med kan vara av ganska varierande slag.  I år valde jag av olika skäl att beställa böckerna från en bokhandel på nätet. Inte alls lika mysigt som en vanlig bokhandel men praktiskt och möjligen något billigare.


Fyra pocket blev det även denna gång. Under terminen som gått har jag inte haft mycket tid att läsa skönlitterära böcker men jag har lyssnat till vänner och kollegor som har läst mer än mig och snappat upp en och annan titel som låtit intressant. Sarahs nyckel  av Tatiana de Rosnay ska visst vara en ganska otäck historia och även En flicka som kallas Alice av Kristin Hannah verkar vara en bok att bli berörd av. Hur Anna Gavaldas bok Jag skulle vilja att någon väntade på mig någonstans är har jag ingen som helst aning om men jag hoppas på en ganska söt historia.


Den översta i min bokhög är Borta bäst av Sara Kadefors. Det är ett boktips som jag snappat upp av Kristina med bloggen mammamedambitioner. Jag läste ut boken igår och jag kan varmt rekommendera den. Titeln i sig tycker jag väcker tankar, åtminstone hos mig som i så gott som alla lägen tycker att det är hemma som är bäst. Hur kan borta vara bättre än hemma? 

Boken handlar om Sylvia som av olika anledningar lämnar sin familj och det trygga och förutsägbara livet i en förort. Hon har hamnat, eller försatt sig beroende på hur man ser det, i en situation där hon utan jobb, utan pengar och utan vänner tvingas bo i sin bil och kämpa för att överleva. En stor del av dagarna ägnar hon till att gå omkring inne på Ikea. I det stora varuhuset kan hon försvinna i mängden. Hon dricker gratis kaffe där, äter mat som lämnas av andra gäster i restaurangen och sträcker ut sin trötta kropp i en mjuk säng på sovrumsavdelningen. Längre in i historien kommer Sylvia inte bara i kontakt med utan blir också vän med människor som lever ett helt annat liv än det Sylvia är van vid. Ett liv i kriminalitet och utanförskap. Mer än så vill jag inte säga om handlingen för jag hoppas att du själv ska läsa den här boken.

Precis som utlovas på bokens baksida tycker jag att  Borta bäst väcker tankar och utmanar fördomar. Vad är viktigt här i livet och hur ska man leva sitt liv? Finns det något rätt och fel? Som sagt, en bok väl värd att läsa om du vill ha något att göra under din semester. Föresten, många anser att man ska "göra ingenting" när man är ledig och har semester. Då vill jag bara berätta att jag här om dagen hörde på radion att forskare menade att det faktiskt inte går att "göra ingenting". Tänk det var väl det jag redan visste! 

Läser du när du har semester?
Maria

4 kommentarer:

 1. åh vad härligt det är med böcker! jag är en riktig bokmal! tyvärr så hinner jag inte riktigt med att läsa i år eftersom min lille busunge kräver ALL min tid! men å vad det är härligt att läsa! Bra boktips! får arkivera de tills det lugnat sig lite.. ;) Önskar en härlig fredagkväll / Emelie

  SvaraRadera
 2. Semestern är den tid då jag läser allra mest, orkar sällan resterande del av året. P g a min sjukdom denna veckan så har jag redan läst två böcker och är inne på tredje. Och min semester börjar på måndag!:)
  Tack för tipsen om nya böcker, hade inte hört talas om någon av dem.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Jag har nu läst 3 böcker hittills... och ska skaffa fler! Så jag tackar för tipsen!
  Kram

  SvaraRadera
 4. Hej hej!
  Jag brukar också läsa på sommaren, men mest på hösten och vintern tror jag faktiskt.
  S. Kadefors och A. Gavaldas böcker har jag läst och tycker de är toppenböcker båda två. De andra känner jag igen men har inte läst än... :)

  Sommarhälsning till dig.

  SvaraRadera