söndag 19 december 2010

hjärtan på tråd

Idag kom pyssellusten över mig och en idé som jag sugit på ett tag har förverkligats. För en tid sedan såg jag ett så gulligt pynt hemma hos min syster. Det var tyghjärtan på en ståltråd med pärlor som hon hängt i ett fönster. Det var ett sådant pynt som sa "Hm, det här kan du nog göra en egen variant av."

Så idag letade jag fram en bit vitt linnetyg, papperssnöre och pärlor och knappar i olika vita nyanser. Sen var det bara att sätta igång. Jag har sytt på maskin och lämnat kvar sömsmånen på rätsidan. Kanterna har jag låtit trasa sig lite för en lite ruffsig känsla. Lite vadd i varje hjärta och sen sydde jag fast knappar och pärlor på papperssnöret.
Nu pryder mina vintervita hjärtan på tråd sovrumsfönstret.

I samma fönster står en orkidé med knoppar. Det är en vanlig sk. brudorkidé men för mig är den väldigt speciell. Jag fick den av min farmor sommaren 2009. Då blommade den hur fint som helst och efter blommningen har den fått stå bortglömd i allrummet. Så brukar det bli med mina orkidéer. De står och står tills de skrumpnar ihop och åker ut med soporna men inte den här och det är det som är så speciellt. Detta är den första orkidé som fått knoppar igen hemma hos oss!

Nu hoppas jag bara att den ska klara sig så att den börjar blomma igen. Frågan är bara vad jag ska göra för att den ska trivas. Har du något tips till mig? När jag såg knopparna blev jag så glad att orkidén fick flytta ut på en lite finare plats i vardagsrummet men jag har hört att en del blommor har svårt att trivas i julgranars sällskap, därav är den nu placerad i sovrummet.

När jag ändå var igång och pysslade fick krukan som orkidén står i ett litet skärp.


Fortsatt trevlig helg!
Kram Maria

3 kommentarer:

 1. Fin hjärtan på tråd du har gjort!
  Orkidéer brukar jag oftast få att blomma om. De vill inte ha för mycket vatten utan de kan torka ut mellan vattningarna. Hoppas att den snart blommar så att du får njuta av blommorna!:)
  Kram

  SvaraRadera
 2. Kära Maria,

  Vilken trevlig idé och så fint de hänger där i fönstret. Det är ju så härligt att få omsätta en idé som har gått och grott så där...

  Vad gäller orkidéer (en favoritblomma här hemma också), så är jag tveksam till om de behöver alla dessa speciella gödningar etc som rekommenderas ibland. Jag har ibland turen att få dem att blomma om, ibland inte, men min mammas växer som "ogräs", fast de inte får ett endaste dugg extra, bara lite vatten då och då. De tycks behöva en vilopaus, och får de bara stå ostörda utan att svettas eller frysa för mycket så finns det nog hopp... lycka till!

  Stor kram till dig och god jul!
  Helena

  SvaraRadera
 3. Jag håller på och samlar på mig pyssel inför julledigheten och en fin mobil står definitivt på listan. Dina hjärtan blev väldigt lyckade!

  -25 låter alldeles förskräckligt även i mina öron, och det känns förskräckligt också, det kan jag garantera!

  SvaraRadera