tisdag 23 juli 2013

Från kameran till bloggen och lite om bokeh ...

Jag har fått några frågor som handlar om bildstorlek och bildbehandling så därför blir det idag ett inlägg om vägen från kameran till bloggen för mina bilder. Jag vill betona att jag inte på något sätt är en expert på det här men jag delar förstås gärna med mig av det jag kan och det som fungerar för mig. 

Jag fotograferar med en systemkamera, Canon EOS 550 D, och har när det gäller bloggbilder kameran inställd på högsta bildkvaliteten i filformatet jpeg. Hög bildkvalitet är ju bra men betyder tunga bilder när det kommer till att publicera på en blogg. Bilderna tar helt enkelt mycket plats av bloggens begränsade utrymme och för att inte fylla bloggens utrymme allt för snabbt förminskar jag därför alltid mina bilder. Både för att förminska bilder och för all bildbehandling använder jag numera Photoshop CS6 men att förminska och bildbehandla går också att göra med t.ex. gratisprogrammet pixlr.com. 

För att ta vägen från kameran till bloggen i rätt ordning så är det första jag gör när jag öppnar en bild i datorn att ta ställning till om den ska justeras på något sätt. Mitt mål är alltid att ta bilden så "rätt" som möjligt från början men lite extra kontrast och ljus behövs nästan alltid. Ofta stannar jag där men ibland leker jag loss bland de olika reglagen för justeringar. När justeringarna är gjorda är nästa steg att förminska bilden till bloggen. I Photoshop går jag då in under image och väljer image size. På bildbredd väljer jag sedan 550 pixlar som passar min blogg och den storlek på bilder som jag vill ha. Jag har ikryssat constrain proportions (behåll proportionerna) och då ändras höjden på bilden automatiskt. Precis samma sak går som sagt att göra i pixlr.com. Välj då pixlr.express, ladda upp din bild genom brows och välj sedan adjustment och resize. När bilden är förminskad måste den förstås sparas oavsett vilket bildbehandlingsprogram man använder. I Photoshop väljer jag att spara för web och sen är det bara att ladda upp den som vanligt på bloggen. När bilden väl är på plats i inlägget finns det olika alternativ för storlek när man klickar på den. Välj ursprungsstorlek och simsalabim får du upp din bild i precis den storlek du har sparat den i. Stor bild som tar liten plats alltså. Som ni säkert förstår innebär en förminskning av bilder på det här sättet att man försämrar kvaliteten. Att skriva ut en stor bild som är 550 pixlar bred ger inte så bra resultat men till en blogg är det hur bra som helst. Vilken bredd på bilderna som är lämplig att spara i handlar dels om smak men också på vilken bloggmall man använder. I malldesignern kan man se hur många pixlar bred bloggen är och anpassa bilderna efter det. 


En bild efter lite lek med ett photoshoprecept och nedan bilden som den såg ut när den kom direkt ur kameran ...


Jag fick också en fråga om hur jag fått till en så tydlig bokeh, den bolliknande oskärpan i bakgrunden, i bilderna som jag hade i mitt bidrag till det senaste temat i Fotoutmaning vänner emellan. Bilderna är precis som denna tagna med ett kort skärpedjup en solig dag då solljuset silar in genom ett bladverk ett par meter bakom blommorna och frökapslarna som jag har i fokus. För att få ett så kort skärpedjup som möjligt ska man använda låga bländartal. Till dessa bilder använde jag ett fast 50 mm objektiv med bländaren inställd på 2.2. Kort skärpedjup och sol som får reflektera genom t.ex. ett bladverk är alltså tricket bakom bokeh. 

Leka med bildbehandling är riktigt roligt och nu ska jag leka lite med en bild på en underbar tjej som lät mig öva porträttfotografering på henne i helgen. Titta in i morgon om ni vill se!

Maria


9 kommentarer:

 1. Klart vi vill se :) Underbart vackra bilder! och fint att du delar med dig av hur du gör.

  kram kram Malin

  SvaraRadera
 2. Vilken skillnad på de olika bilderna.
  Tack för alla tipsen. Jag försöker också ta så "färdiga" bilder som möjligt, på sin höjd beskär jag dem, men inte alltid. Ska nog börja leka lite jag också men jag har inte Photoshop så jag får testa gratisprogrammet.

  Kram Helén

  SvaraRadera
 3. Många fina tips. Hoppas fotona blev bra på portträttfotograferingen. Ser fram emot att se bilderna. Kram Pernilla

  SvaraRadera
 4. Käraste du! Längtar efter våra fotostunder med ost och kex. Hoppas att du haft det bra på jobb. Jag skrotar runt och njuter.
  stor kram Kristina

  SvaraRadera
 5. Tack fina snälla du!!! Jag är med på varje ord du skriver! Kanon! Lite lustigt egentligen att vi har så bra kameror att vi måste minska kvalitén på slutprodukten så att bilderna bara tar lagom plats:-) Kram och ha en bra dag!

  SvaraRadera
 6. Tack för detta inlägg! Jag håller på med detta med storlek nu.något jag inte lyckats med är att få stora bilder på de som är tagna i liggande format om du förstår vad jag menar. De du tagit nu är på höjden:) vet du vad man har för storlek på dessa? Jag vill ha dem lika breda som de höga men lyckas inte med det. Tar jag samma storlek på de liggande bilderna blir de bredare. Lite rörigt förklarat. Men jag hoppas du förstår:) kramar Nilla

  SvaraRadera
 7. WOW!!! Vilken skillnad och vilka fina bilder! Som jag sagt tidigare, du är fantastiskt duktig på att ta vackra bilder.

  Kramar
  Lene

  SvaraRadera
 8. Så roligt att få se dina foton och dessutom få veta lite hur du gör!
  Nu får inte bloggen ta för mycket tid i mitt liv, så jag lägger inte ner så mycket tid på de
  bilder jag har där, men njuta av era andras gör jag gärna!
  Och dina bilder är alltid fantastiska!
  Kram
  M.E

  SvaraRadera
 9. Tjusiga bilder! Jag får nog träna lite på motljus :o).

  SvaraRadera