söndag 22 april 2012

Av mormors knappar ...

När min mormor dog fick jag ärva den fina gamla plåtburken med alla hennes knappar som jag älskat ända sedan jag var barn. Det är något visst med gamla knappar tycker jag. Många av dem är mycket vackra och alla bär de på någon sorts historia. Ibland kan jag fantisera om vad knapparna har fått vara med om och vilka plagg de suttit i.

 

När jag var liten förvandlades flera av mormors knappar till lampor till mitt dockskåp, till tallrikar till familjen i samma dockskåp och till mat- och vattenskålar till små leksaksdjur. Några knappar fick nytt liv genom att sys fast i dockkläder som jag skapade. Sedan burken med knappar blev min har några knappar sytts fast i kläder som jag sytt till mig eller barnen och de gamla knapparna som är kvar i burken har blandats med en del nya. Fortfarande kommer knapparna till användning. Igår fick t.ex. några av mormors knappar nytt liv när jag förvandlade dem till en ring. Tre knappar, en ring, ståltråd, superlim och på toppen en liten mellandel i silver. Även om mormor nog hade virrat lite på huvudet åt sitt pysselglada barnbarn så tror jag ändå att hon hade gillat min nya ring.

En fin söndag till dig!
Maria

12 kommentarer:

 1. Å vilken fin! Du har verkligen öga för sådant där.

  SvaraRadera
 2. Kommer ihåg hur jag satt och lekte med min mormors alla knappar också när jag var liten. Hon lever än och ska fylla 92 år i juni!
  Ringen blev jätte fin! Tyckte att det var en fin knapp du hittat innan jag läste att det var flera.
  Min mormor kan inte alltid förstå varför jag vill ha hennes gamla saker, men jag är jätte glad över alla gamla lakan, örngott, dukar, knypplade spetsar m m som jag fått av henne.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Jätte fint! Kul när saker lever vidare i nya former.

  SvaraRadera
 4. Det tror jag också att hon hade gjort. Sååå fin!
  Kramar Kicki

  SvaraRadera
 5. Superfin, jag tror mormor hade gillat den!
  Ha en fin söndag!
  Sandra

  SvaraRadera
 6. Men så himla mysigt du hade det här! Superfin ring och så gulliga burkar med basilika, det måste jag genast göra!
  Ha en fortsatt fin söndag!

  SvaraRadera
 7. Så himla fin och vad påhittig du är! Såklart mormor hade gillat denna. Utan tvekan. Kram Linda

  SvaraRadera
 8. Jag lekte också med mormors knappar. Så påhittigt av dig att göra en ring av en av dem. Den blev så vacker!

  SvaraRadera
 9. Jättefin ring, jag tror din mormor hade gillat den skarpt :-)
  Kram!

  SvaraRadera
 10. Så himla fin!!!! Härligt! Ja, pysslig har du alltid varit- härligt att se att det sitter i.
  Många kramar
  Annika

  SvaraRadera
 11. Åh, men den är alldeles underbar!!! Jag har precis som du, ärvt min farmors gamla plåtburk med knappar. Jag har gjort en del örhängen av dem, kanske man skulle fixa till sig en ring också :-) Så smart med mellandelen!

  En hel del av bilderna på mig har min sambo tagit, men den med pippin igår har jag tagit själv. Då riggar jag upp med stativ och fjärkontroll (som jag tryckte på med stortån, haha!). Jag har köpt billigaste stativet på netonnet och det har verkligen varit värt varenda krona! Fjärkontrollen är också fantastisk, fick den i julklapp.

  SvaraRadera
 12. Hejsan! Vilken vacker blogg du har. Jag har också två stora burkar med knappar efter min farmor. Tänk vilken fantastisk idé att göra ringar av de finaste. Nu ska jag kika runt här en stund.

  Ha en bra dag

  L

  SvaraRadera