tisdag 19 juli 2011

Små hjärtan och fat av betong

Ända sedan förra sommaren har jag varit sugen på att prova att gjuta fat av betong. Nu har jag äntligen gjort det! Bilderna ni ser idag är resultatet av mitt andra försök att gjuta fat. Det första gick snett när en viss bloggerska, dvs jag, ivrigt tog bort brickan från betongen innan den var tillräckligt torr med resultatet att fatet bröts i flera bitar.

 På en upp och nedvänd bricka som jag penslat med matolja lade jag betongmassa i ett ca 1-2 tjockt lager. Med hjälp av en sked försökte jag sen få betongen så slät som möjligt. Skeden användes också för att jämna till kanterna runt brickan. Därefter täckte jag fatet med en plastpåse för att betongen inte skulle bränna för fort. Det tar minst ett dygn innan betongen är tillräckligt torr för att man ska kunna lossa på brickan och se resultatet av gjutningen så det gäller att ha tålamod.


Brickan jag använde har ett litet mönster runt kanten som lämnade ett fint avtryck på betongfatet.


 Ett väldigt enkelt betongprojekt är att gjuta små hjärtan i formar avsedda för isbitar. Små hjärtan är också perfekta att gjuta om man får lite färdigblandad betong över. Här är mitt ena fat fotograferat i trädgården men det gör sig annars väldigt bra inne på soffbordet med ett vitt blockljus och några av mina betonghjärtan.

Inspiration till fat och mycket annat i betong kan du få i Susanna Zackes och Sania Hedengrens bok Betong en gjuten hobby.

Inspirerad av mina betongfat har jag nu gett mig på ett större betongprojekt. Jag vill väldigt gärna gjuta en stor rektangulär kruka. Även med det projektet är jag inne på försök nummer två. Det som först såg ut att bli en jättefin kruka slutade i kras med fem stora betongbitar när jag försökte lossa innerformen som bränt fast i betongen. Inget annat att göra än att lära av sina misstag och göra ett nytt försök. Det är alltså inte bara bra att ha tålamod utan även envishet är en bra egenskap när man vill gjuta i betong. I morgon kväll är det dags att med största försiktigthet lossa formen på det senaste krukförsöket. Hoppas så att det lyckas!

Maria

3 kommentarer:

 1. Den boken har jag också och jag har flera gånger tänkt att jag ska prova att gjuta i betong. Har t o m köpt en sådan isbitsform på IKEA med hjärtan för att kunna gjuta det! Skulle gärna vilja ha en större kruka i betong också, så jag ser fram emot att se din!:)
  Kram

  SvaraRadera
 2. Jag har använt mig av den boken jättemycket. Kommer fortsätta att gjuta markplattor nu i sommar. Har en gång som skall färdigställas.
  Kram Malin

  SvaraRadera
 3. Snyggt! Gillar betong. Har inte gjutit själv, tycker faktiskt det verkar svårt.
  Men jag har ett litet fågelbad i betong hemma i trädgården som jag köpte förra sommaren på en loppis.
  Kram till dig.

  SvaraRadera