tisdag 3 december 2013

Saffransbullar med vanilj och en ny fotoutmaning ...

Det är ju tisdag i udda vecka idag och dags för ett nytt tema i Fotoutmaning vänner emellan och det kombinerar jag med att bjuda på ett recept på godaste saffransbullarna. Inte alls för att de två hör ihop utan bara för att det passar mig att göra så idag. Först ut är saffransbullarna som är bakade efter inspiration efter Icas recept som du hittar här. När man bor som vi gör, på en mindre ort utanför stan, är det inte alltid man får tag i de ingredienser man vill när lusten att baka faller på som t.ex. kesella i det här fallet. Mina bullar är därför bakade utan kesella enligt följande grundrecept för lussekatter:

50 g jäst
150 g smör
2 påsar saffran (1g)
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 ägg
14-15 dl vetemjöl

Till första omgången bullar följde jag sedan Icas recept och bredde ut en blandning på 200g smör, 1 1/2 dl socker och 4 tsk vanilj på den utkavlade degen som sedan veks dubbel, skars i remsor och formades till snurror. Till andra omgången har jag halverat blandningen och jag tycker att den mängden räcker mer än väl. Det blir saftiga och goda bullar ändå och med lite mindre kalorier i gör det så mycket om man äter två.




Så fotoutmaningen då. Ja jag snuddade faktiskt vid det nya temat när jag skrev att vi bor utanför stan. Temat är nämligen ...

"Utanför ..."


Utanför vadå? Ja nu gäller det att klura igen för att sedan fånga "utanför" på bild och publicera bilden eller bilderna på söndag. Är du nyfiken på vad Fotoutmaning vänner emellan är och hur det hela fungerar? Klicka på utmaningens sida högst upp i bloggen så får du veta mer.

Maria

14 kommentarer:

  1. Bullarna ser hur goda ut som helst. Hm utanför det får jag allt klura på. Ha en fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera
  2. Mums fillibabba. Pratade precis med min mor som kommer och hälsar på i helgen och skulle ta med lussebullar, nu blev jag ännu mer sugen på det! Gillar tanken där med kalorier och ta två, fast jag tar två alla dagar i veckan ändå, har noll karaktär :)

    SvaraRadera
  3. Ja visst är de goda de där med vanilj i det är så mycket gott nu denna tid på året. Kram Nilla

    SvaraRadera
  4. Utanförskap är inget vidare, men besök utanför min dörr desto trevligare ;-)

    Kram N

    SvaraRadera
  5. Men hur goda lät inte de bullarna då?!!! Det verkar som om bloggvärlden är helt emot min lchf-satsning nu... Fel säsong för sådana dumheter kan man tänka kanske? :)

    Hur som helst samlar jag recept som jag delar med min baktokiga dotter. Så de här bullarna kommer sannolikt snart att ligga i en mage nära mig :)

    Kramen

    SvaraRadera
  6. Saffransbullarna såg hur goda ut som helst!
    Fotoutmaningen blir kul. Ska klura lite.
    Kram Helen

    SvaraRadera
  7. Ser helt ljuvligt goda ut!!! :)
    Ha en fin dag! Själv ska jag klura på "utanför"...
    Kram Malin

    SvaraRadera
  8. Saffransbullarna ser riktigt goda ut!
    Hm..."utanför".. Tål att tänkas på.
    Ha det fint

    Kramar
    Lene

    SvaraRadera
  9. Spännande tema!!
    Och goda lät bullarna. Jag måste nästan baka innan jul känner jag=))
    Kram Hannis

    SvaraRadera
  10. Smakskens!! Här blir det lussebullar till helgen!
    Kram Sandra

    SvaraRadera
  11. Ser så gott ut. Spara till mig. Duuuu jag hänger på utmaningen, hihi.
    Kram Kristina

    SvaraRadera
  12. Ja, då blir det att grunna lite på "utanför"! Nu bor vi ju också oftast "utanför" och risken är stor att vi bor så mycket utanför att den kommande stormen gör oss strömlösa. Då blir det inget internet på ett par dagar! Kanske borde stanna i stan över helgen så jag säkert kan vara med i utmaningen??? Ha det gott!
    kram M.E

    SvaraRadera
  13. Åh, den utmaningen gillar jag:) Nu får här kluras må jag säga. Hoppas saffransbullarna var lika goda som de ser ut, men kan väl inte tänka mig ngt annat;) / Kram LillaMy!

    SvaraRadera
  14. Åh så gott det ser ut. Så fina bullar! ♡
    Kram kram Malin

    SvaraRadera