torsdag 14 juli 2011

Ernst´s sommarmüsli och fina burkar- Inspirerad till pyssel 2

Som jag skrivit här på bloggen tidigare bjöd förra veckan som tillbringades på Orust på inspiration av olika sort och den här veckan pysslar jag på med lite av varje. Jag vet egentligen inte om hemmagjord müsli kan räknas som ett pyssel men müsli efter det recept som Ernst använde sig av i förra veckans avsnitt av Sommar med Ernst har det i alla fall blivit här hemma. En piffad burk att förvara den goda müslin i har det också blivit och det är ju i alla fall ett pyssel.

Idéen med texten på burkarna föddes när jag i en butik såg stora ljuslyktor, typ stora glasburkar, med schablonmålade årtal på. Varför inte schablonmåla ett ord som berättar vad en burk innehåller?


Jag tillverkade schabloner genom att helt enkelt med hjälp av datorn skriva ut de ord jag ville använda. Typsnittet i det här fallet är Times New Roman och jag valde att göra bokstäverna feta. Storleken på bokstäverna anpassades efter mina burkar. Sen klippte jag ut bokstäverna med en liten och väldigt spetsig sax. Lite pilligt var det och det gäller att vara försiktig så att man inte river sönder pappret och förstör schablonerna. Schablonerna fästes med tejp på burkarna och sen "duttade" jag på färg med en bit av en disksvamp. Vill man ha ett ord på sin burk som ska tåla diskning ska kan man säkert använda glasfärg men jag har använt vanlig hobbyfärg så jag får diska mina burkar varsamt.


 Schablonen tas sedan försiktigt bort. Det blev lite kladdigt runt några av mina bokstäver men det gick lätt att skrapa bort med en tandpetare. Bokstäverna A, O och R är lite knepiga att göra schabloner av så där fick jag hjälpa till lite med en tunn pensel.


Så här blev de färdiga burkarna. En för müsli och en för kakor. En fördel med att inte använda glasfärg kan ju faktiskt vara att jag kan skrapa bort mina schablonmålningar och göra nya om jag vill ha annat innehåll i burkarna.

I kväll är det Sommar med Ernst igen och vem vet, kanske får man en eller annan ny idé då. Jag har förresten testat ett annat pyssel också som jag innerligt hoppas på att kunna visa här på bloggen men det är inte klart än och det är inte säkert att det lyckas. Kan säga så mycket som att det handlar om betong och att jag nu är inne på försök nr 2. Så har du en tumme eller två att hålla för mig och mitt pysslande så tackar jag.

Trevlig kväll!

Maria

Ps. På tal om pyssel. Vilket ord föredrar du? Pyssel eller D.I.Y (Do it your self)?

7 kommentarer:

 1. Jag är jättekonstig när det gäller modeord. Då kan jag nästan bli tvärtom. Jag har döpt min etikett till Kreativa jag i stället för pyssel/diy .
  Fint pyssel by the way:-)
  Ha en fin kväll!
  Kram Malin

  SvaraRadera
 2. Åh vad fint! Jag fattade först för någon månad sedan vad DIY stod för, haha :-D Pyssel kan dock ibland kännas lite för barnsligt (?) och jag skulle föredra att gå över till ordet skapa t.ex :-)

  SvaraRadera
 3. hejsan
  wow vilken härlig blogg du har en blandning av vardag och en massa pyssel och recept precis sånt som jag gillar, har kikat runt hos dig en låååång stund och läst en massa bra inlägg.
  tack för all inspiratrion det riktigt kliar i mina pyselfingrar ;)
  kram lolla

  SvaraRadera
 4. Så stilfullt, tack för tipset fina du. Kram Johanna

  SvaraRadera
 5. Jättefina blev dina burkar! Schabloner är så roligt och användbart och just på glas blir det supersnyggt!
  Bra jobbat!

  DIY använder vi sällan, nästan aldrig... Vi pysslar inte för att det är trendigt utan vi har varit hängivna pysslare sedan vi kunde gå ( i stort sett) och kommer att fortsäta pyssla även när trenden lagt sig! Så, PYSSEL är ordet för oss!! :-)

  Roligt att du kikade in hos oss och att du gillade det du såg. Och du! Att sitta nära lavendelblommorna är ett bra lavendeltips! Gärna i sällskap av något gott och en bra bok. Mys!

  Ha en fin fredag! Hoppas solen skiner på dig!
  Kram Elin och Emelie

  SvaraRadera
 6. Fantastiskt fina burkar!
  I like!!!

  Kram.

  SvaraRadera
 7. Vilka fina burkar du pysslat! Jag gillar inte de där engelska uttrycken i detta sammanhanget.
  Missade Ernst igår, men kanske kan lyckas se en repris.
  Kram

  SvaraRadera