tisdag 26 november 2013

Vad är egentligen en bra bild?

I söndags fotograferade jag mina och min systers barn, alltså ett litet kusingäng bestående av både små och stora tillsammans. Några av dem var lite mer sugna än andra på att bli fotograferade men när vi väl kom igång så hade de roligt tillsammans. Och när familjen ändå var samlad och kameran var uppvärmd ställde min syster och hennes familj upp på fotografering till mitt projekt med ett familjealbum. Ingen är gladare för det än jag och trots isiga vindar samarbetade alla på bästa tänkbara vis och det blev flera härliga familjebilder på en kort stund. Nu har jag gått igenom alla bilderna och redigerat de jag vill ha kvar och flera av de bilderna är sådana som får det att ila lite i min mage, alltså ila på ett bra sätt, på ett sätt som får mig att le. Ila för att bilderna gör mig glad och för att de förmedlar äkta känslor. Och jag tänker, vad är egentligen en bra bild? Kommer min syster och hennes familj att tycka lika mycket om bilderna som jag gör? Det är inte säkert för det där med vad man tycker är en bra bild är ganska personligt och handlar mycket om tycke och smak. 

För mig kan en bra bild vara en bild som den här. En bild där två stora och en lite mindre går i högt gräs en kall men solig novembereftermiddag. Fotograferade bakifrån bara för att jag tycker att det är något visst med det, kombinationen med färgerna och ljuset, ja jag gillar den helt enkelt. Känsla och en ilning i magen hos mig och den passar mitt tycke och min smak och just det där med tycke och smak när det gäller foto skrev Kicki på Creandophoto så bra om igår tycker jag. Läs gärna hennes inlägg om du inte redan har gjort det. 

Maria

15 kommentarer:

 1. Håller med. En bra bild kan vara i betraktarens öga, en känsla eller ett ögonblick. Fint tycker jag.. Kraaam Pia

  SvaraRadera
 2. En bra bild för mig är en bild som ger mig något, som har en viktig omgivning inte bara motivet, en bild som jag gärna ser på flera gånger! Som din bild! Väldigt fin och underbart med solskenet, kram Suss

  SvaraRadera
 3. Du är så duktig på att fotografera! Vilken härlig bild!! Jättekul att kika in här och få tips! Mera mera :-)

  SvaraRadera
 4. Visst är det så att alla kanske inte tycker samma som en själv. Men det får man inte tänka på, utan ändå gå på sin magkänsla . Det brukar bli bäst så. Jättefin bild. Kram Pernilla

  SvaraRadera
 5. En väldigt härlig bild! Vacker känsla du fångat!
  Kram kram Malin

  SvaraRadera
 6. Det är med fotografier som med all konst. Det vackra finns hos den som ser bilden. Vad alla andra tycker kan man inte kontrollera men om du gillar bilden har du gjort världen lite vackrare. (Och jag gillar den också så min värld är också lite vackrare!)

  SvaraRadera
 7. Just det där med bra bild är en sån sak där alla tycker olika.
  Personligen så bryr jag mig aldrig om det tekniska för det är inte för mig en bra bild.
  Det ger mig liksom inget budskap. Men för någon annan är det jätteviktigt.
  För mig är foto ett skapande, så då finns det inga rätt eller fel.
  Bara olika smak=))

  Jag vill känna att jag åker med lite, att bilden säger något, en känsla.
  Som det där med att gå på ett fält, med kall vind och sol.
  Det kan jag känna hur det känns.
  Fin bild!
  Kram Hannis

  SvaraRadera
 8. En bild som kan få det att ila i magen är bland det bästa som finns. Sen är det inte säkert att du och jag får ilningen av samma bilder, det är verkligen individuellt.
  Riktigt fin bild du fått till, vilket ljus och vilka färger!
  Kram Helén

  SvaraRadera
 9. Visst är det en härlig känsla den där ilningen i magen när man tycket att man lyckats fånga stunden i en bra bild, det har du verkligen gjort med bilden här ovan. Kram och fin kväll till dig.

  SvaraRadera
 10. Jättevacker bild, stämningsfull och häftigt ljus.
  Känner igen känslan av ila i magen ;-)

  Kram N

  SvaraRadera
 11. Du fångade livet just där och då. Vackert fyllt med känsla. Och visst är det väl så att de är i betraktarens ögon det avgörs. Jag gillar i alla fall dina bilder ;-)
  Kram
  Tatjanis

  SvaraRadera
 12. En underbar Bild! Jag gillar ju alltid dina foton, men tror inte att det handlar om tycke och smak, utan om att du är en riktigt duktig fotograf som kan förmedla en känsla i bilden.
  Kram M.E

  SvaraRadera
 13. Verkligen en fin bild!!! Jag vill tacka dig för att du tänker på mig och för dina fina hälsningar, jag blir så glad. Stor kram!

  SvaraRadera
 14. Stämningsfullt och fint och man måste gå efter sitt eget hjärta och känna den där ilningen, när det blir som man tänkt. Ibland tar det tid att få till.

  Ha en fin helg. // Lissen

  SvaraRadera
 15. Tycker också bilden är väldigt fin! Det är verkligen inte enkelt det där med bild, eller så är det kanske det?

  SvaraRadera