fredag 5 juli 2013

Teknik är kul ...

Ända sedan jag gick min första fotokurs har jag bara fotograferat med manuella inställningar. Fotokursen gick alltså från helautomatiskt till helmanuellt i ett nafs och den första tiden med kameran inställd på M var sådär, det var inte många bilder som blev som jag tänkt mig då. Nu däremot trivs jag väldigt bra med M. Exponeringarna blir för det mesta som jag tänkt mig och när de inte blir det har jag oftast tid att justera lite hit eller dit med bländare eller slutare. Men det finns ju faktiskt fototillfällen som kräver snabba beslut då det helt enkelt inte är läge för de där justeringarna åt ena eller andra hållet så därför bestämde jag mig för att experimentera med den halvautomatiska inställningen Av idag. Av betyder att jag väljer bländare och kameran väljer slutare. De första bilderna blev alldeles för mörka och en orolig tanke han flyga genom mitt huvud. Tänk om det är något fel på kameran ?! Det tog en stund innan jag klurat ut vad som var fel och som tur var så var det bara en inställning som spökade och när det väl var fixat får jag säga att Av fungerade riktigt bra.
 

 
Något som däremot inte alls har fungerat bra den senaste tiden är min dator. Det har varit strul i stort sett varje gång jag satt mig för att göra något med bilder den sista tiden. Datorn har helt enkelt bara stängt av så där mitt i allt och sedan tagit en evinnerligt lång tid på sig att starta igen för att i bästa fall orka hålla sig igång medan jag har avslutat mitt bildarbete. Ni förstår att det har muttrats en och annan ful ramsa när jag suttit vid datorn. Nu däremot hoppas jag att jag ska kunna greja med mina bilder utan att störas av datormotorstopp för idag blev det en ny. Blank och fin med en del nytt att lära. Får väl göra som med kameran öva och experimentera så att vi snabbt blir vänner den nya datorn och jag och så här långt ser det ut som att första experimentet, att göra ett blogginlägg fungerar. Håller tummarna för att det går som det ska när jag klickar på publicera också. Teknik är kul när det inte är strul.
 
 
Maria

 

8 kommentarer:

 1. Fina bilder!! Duktig du är! Själv kommer jag aldrig till M... Kram Suss

  SvaraRadera
 2. Kul att det blev en ny data. Det blev ju riktigt bra! Kanon bilder. Köpte du karamellerna på krusmyntagården? Kram Pernilla

  SvaraRadera
 3. Försöker ibland att testa manuella inställningar, men jag tycker att det är svårt.
  Vår dator börjar också bli dålig. Säkerhetskopierade alla foton förra helgen i fall att den kraschar. Får nog bli en ny snart.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Dessvärre märker man mest tekniken när det strular.

  Jag började fota manuellt väldigt fort, har eg knappt aldrig gjort något annat. Men dessvärre kan jag nog inte tillräckligt egentligen så gick jag kurs skulle det nog bli bra mycket bättre. Men Av ska jag nog också ta tag i för det är ju svårt att fånga ögonblick när man ska stå och skruva och trycka en minut innan det är dags för foto.

  Ha en underbar lördag!

  SvaraRadera
 5. Man lär så länge man lever, brukar man säga ;-) Fina bilder.

  SvaraRadera
 6. Jag måste säga att A är mitt favoritläge, M verkar för krångligt med mig så jag ställer in bra ISO och jobbar sen med bländare och olika objektiv (har två..) Kanske skulle våga inspireras av dig och testa M, eller får se.. Kanske.. Dina bilder blir fina! Kram Sara

  SvaraRadera
 7. Jag provade också A här om dagen, eller heter det AV kanske, oh well. Jag känner också att jag inte blev helt nöjd och skuttade raskt tillbaks till M igen. Vad var det för inställning som spökade för dig?

  SvaraRadera
 8. Jag har fotat med min gamla Canon EOS 400D på M i massa år och känner den väl, men när vi bytte över till Nikon 300S blev jag novis igen. Men träning, träning, träning, och någon att fråga när det går åt skogen är det som gäller :) Och det är ju så roligt när det blir bra! Av är annars en favoritinställning :) Bra att du löst teknikstrulet!

  SvaraRadera