söndag 7 oktober 2012

En tunikas förvandling ...

Det var en gång en tunika, en grå tunika från Noa Noa. Det var egentligen en riktigt fin tunika i mjukt bomullstyg men ändå fick den mest bara hänga i garderoben. Ibland tog ägarinnan på sig tunikan men den tycktes mest irritera henne. Ägarinnan tyckte nämligen alltid att det var något fel på tunikan. Den var för vid i halsen, ärmarna var för långa och ja, egentligen var nog hela tunikan för stor. Flera gånger var tunikan nära att styka med i ägarinnans garderobsrensningar men varje gång lyckades den på något märkligt sätt hänga kvar. Och tur var ju det. För igår fick tunikans ägarinna, dvs jag, ett pysselryck av större sort och från att ha varit på väg att rensas ut har tunikan nu en chans att kvala in som en ny favorit i garderoben.
 
Så vad är det då jag har gjort? Jo, först sydde jag ett rejält insnitt i ryggen, från halskanten ner till midjan. Insnittet gjorde att halsringningen minskade och passformen över ryggen blev bättre. Knytbanden sprättades loss och syddes fast högre upp i halsringningen. Sen kortade jag ärmarna med 10 cm och klippte av 8 cm på tunikans längd.
 
 
Tunikan före förvandlingen ...

Tyget som jag klippt av både i ärmarna och på längden använde jag till att göra volanger av. Det blev volang i ärmarna och runt halsen.
 
 
 
 För att sedan göra tunikan riktigt personlig har jag "tatuerat" vänster ärm med ljuslila blommor, några sömmar gjorda med grått garn och en egenbroderad etikett med texten One of a kind. Etiketten är gjord av ett naturvitt bomullstyg och jag har sytt med grått bomullsgarn. De lila blommorna har föresten min svärmor gjort till mig för länge sedan och de har jag sytt fast i "öglorna" med sytråd.
 

 

Och vad blev det då av allt det här?
 

Tunikan efter förvandlingen ...
 
Jo en nygammal tunika som plötsligt känns helt okej att använda igen och ni kan inte tro vad roligt jag hade det där vid symaskinen. Klippa lite här, klippa lite där och så sy och pynta lite ovanpå det. Inte konstigt kanske att tankarna gick till Askungens små möss medan jag satt och sydde. Och det där med att dekorera färdiga plagg. Kanske har du sett det hos mig förr? Jag har nämligen "tatuerat" en kofta på liknande sätt tidigare. Vill du se den så klicka här.
 
Det här var alltså bilder från lite av det som jag roade mig med igår. Det var föresten inte bara tunikan som förvandlades igår. Den lilla byrån förvandlades också men den är inte färdig för att visas upp riktigt än.
 
Maria
 

22 kommentarer:

  1. Ja säger då det. Helt underbar. Jag har en tunika som är jätte fin, helt min typ om man bortser från att den är rynkad ner till och för lång. Kanske det är något för dig :)
    Jag snorar illa men mår faktiskt mycket bättre.
    Kram te baks.
    Kristina

    SvaraRadera
  2. Jamen wow vilken förvandling! Duktiga du!
    Så snyggt!
    Kram Jenny

    SvaraRadera
  3. Vad fin du gjort den! Sitter perfekt på dig! Kram Nilla

    SvaraRadera
  4. Så snygg den blev! Du har många bra idéer har jag märkt när jag läser din blogg. Man behöver inte alltid köpa nytt. Det är roligare att själv fixa till nåt unikt.

    SvaraRadera
  5. Bra jobbat! vad fint det blev.. Kraaam Pia

    SvaraRadera
  6. Duktig du är, blev ju jätte fin!:)
    Min mamma är också duktig på att sy om plagg och ge dem nytt liv, men jag skulle inte våga mig på detta.
    Kram

    SvaraRadera
  7. Väldigt fint!! Jag är lite feg när det gäller att sy om kläder, men det är ju bättre att försöka än att låta något bara hänga och inte bli använt.

    // Karin

    SvaraRadera
  8. Det blev ingen fingertuta, det blev en snygg tunika!
    Tack för din fina kommentar hos mig. Det värmer!
    Kram Anita

    SvaraRadera
  9. Vad duktig och kreativ du är! Roligt att kunna skapa nytt av gammalt!

    SvaraRadera
  10. åh vad fin den blev...själv säljer jag dem på tradera när de beteer sig sådär..*skrattar...

    önskar jag hade en hel drös med sådanna där dagar när man skruttar runt i myskläder och gör sånt där som man älskar att göra...men, men ..kan säga att det ser lite tajt ut med så´n tid ...

    Kram

    Pernilla På Piazzan

    SvaraRadera
  11. Vilken tur att du inte sorterat bort den och vad duktig du är som visste vad som skulle göras så den blev bra!
    Kram Helena

    SvaraRadera
  12. Du är ju helt grym! Sååå fin den blev! ÅH, jag undrar om jag vågar ge mig på ett plagg sådär...?

    SvaraRadera
  13. Jag blir imponerad av sådan ork. Tänk så många kläder som skulle kunna bli användbara igen! Bra tips!
    Jag lär titta in här igen.

    Annette i Skåne

    SvaraRadera
  14. Men vad påhittig du är, snyggt blev det också!!

    SvaraRadera
  15. Men åh den blev super snygg , så härligt att ha sådana sy talanger skriver jag lite avundsjukt jag som knappt kan sy i en knapp !

    SvaraRadera
  16. Vilken tur, för det var en jättefin tunika som nästan strök med

    kram Kajsa

    SvaraRadera
  17. Nämen här är du ju! Tappade bort dig i cyberspace men nu har jag lagt till dig så jag inte tappar dig igen hihi! Du är ju för grym, sååå snygg den blev!!
    Du frågade ju för ett bra tag sedan om jag jobbar med foto, och ja, delvis. Jag jobbar med inspirationsuppdrag till tidningar.
    Ha en fortsatt fin tisdag!
    Kram Camilla

    SvaraRadera
  18. Vad du är händig. Den blev ursnygg tycker jag :)

    SvaraRadera