måndag 25 juli 2011

Betongkruka - Med envishet kommer man långt...

Vad kan det bli av en idé, en bit spånskiva och två säckar finbetong? Kan det möjligtvis bli en stor fyrkantig kruka? Ja är man bara tillräckligt envis, beredd på att prova sig fram, kan stå ut med lite kladd och har en hjälpsam make som kan hjälpa till med att bära och såga så kan det faktiskt bli precis en sådan stor kruka som man tänkt sig. Titta själv!

Här är den, min alldeles egna hemmagjutna betongkruka på ett av våra trädäck.
Jag är så nöjd!


Och så en bild för att visa hur jag gjort för att gjuta krukan. Krukan är ca 45 cm hög och har en sida på 35 cm. För att gjuta den har jag använt ca 35 kg finbetong så det är en kruka som står stadigt. Inga kommande höstvindar kommer att rubba den. Det knepiga med det här projektet har varit att komma på ett sätt att få loss innerformen utan att skada hela krukan. (Det första försöket slutade med att hela krukan gick i bitar.) Spånskiva är ett ganska billigt material att använda till form men det är samtidigt ett material som suger åt sig vatten och det gör att innerformen sväller även om man är noga med att olja in den. Ännu en kruka står och väntar i carporten och till den krukan har jag plastat in innerformen. Som det ser ut just nu kommer det att gå lätt att lossa formen när krukan bränt klart. Så om allt går vägen är kruka nr 2 klar i morgon.
Ser redan en bild framför mig ... två stora betongkrukor, några korgar och någon ljuslykta ... buxbomklot...kanske något gräs ...Stramt, stilrent men ändå stämningsfullt. Drömmar och idéer måste man ju få ha.

En kram till alla goa människor i bloggvärlden!

Maria

3 kommentarer:

 1. Så himla snygg!:) Vill också ha sådana krukor!!! Kanske får göra ett försök jag också!;)
  Kram

  SvaraRadera
 2. superdupersnyggt!
  Kram Malin

  SvaraRadera
 3. Så himla supersnygg! Jag är grymt imponerad över hur bra den blev, skarpa raka kanter, inga luftbubblor, ja allt! Det kommer ju att bli så snajsigt med två sådana bredvid varandra med samma växt i!
  Pappa och jag testade att gjuta betong i plastkrukor för utomhusbruk, och det funkar också ypperligt, om du vill ge dig på något mer krukprojekt.

  SvaraRadera